Ev tarhanası....




Kış hazırlıklarında tek korkulu rüyam tarhana da bitti niyayet. Resimlerle nasıl yaptığımı anlatmaya çalışacağım..

Yukarıdaki ilk karede görülüyor önce soğan, kırmızı biber ve domatesi doğrayarak pişirdim ve sonra da rondodan geçirdi. Bu malzemeler 2'şer kiloydu. 1 kilo süsme yoğutla birlikte bunlardan bir hamir elde ettim. Benim harcım 4 kilo unu yedi....

Hamuru mayalanmaya bırakıyoruz sonra. 8 gün mayalandı. Mayalanma aşamasında sürekli karştırmak gerekli taşabilir. 

 
İşin zor kısmı bundan sonra başlıyor. İlk karede körülüyor geceden tepsilere döktüm hamuru. Ertesi gün öğleye doğru da mıncıklamaya başladım. Gidip gelip hamurlar kurudukçe mıncıklayarak küçülttüm. Rondoya ggelecek aşamaya kadar devam ettim. Sonra da robottan geçirdim. Bir kez daha tepsilere serdim ki daha tam kurumamıştı çünkü. İkinci kez robottan geçirdim  daha da küçüldü taneler. Annem bu aşamayı eliyle yapmış nasıl güzel olmuş. Ama bileğim gitti diye de yakınıp duruyordu...

En azından 2 tam gün ayırmak gerekiyor bu işe. Kuruma süreleri falan uzun zaman alıyor. Robotla yaptığım halde eğil kalk, uğraş derken hoşafım çıkmıştı benim...


İki kez robottan geçirdikten sonra süt eleği ile de eledim. Siyah tepsideki un gibi oldu çok güzel. Diğerleri iri azıcık ama pişirmeden önce suda bekletince sorun olmuyor. Sonuçta tarhanam bol bol hazır artık. Tarhana hem pratik bir çorba hem de sağlıklı. Çocuklar da sevince yapmak şart oluyor. Bizim eve hazır çorba girmez çünkü.....

Yorumlar