Gülün Adı






Okuma Şenliği'nin bahar aylarının bir maddesi de adında çiçek ya da çiçek adı geçen bir kitaptı. Kitaplığımda daha önce okuduğum tek bir kitap vardı. Açıkcası bir sahaf gezimde de bulamamıştım bu kısmı. Neyse Kitap Okumak İster misin imdadıma yetişti yine:))) (geçen seferki kış temalı kitabı da kendileri göndermişti)

Umberto Eco'nun bu çok ünlü kitabını okumamıştım. Kitap kabaca 1327 yılında İtalya'da bir manastırda yaşanan cinayeti anlatıyor. Ama tek konu bu değil. Zaten yazar da daha sonra yayınladığı bir yazı da kitabın adını 'Suç Manastırı' koymayı planladığını ama okuyucunun dikkatini sadece polisiye olaya çekeceği için vazgeçtiğini belirtiyor.

İsa'nın yoksul olduğunu savunan Fransisken Tarikatı ile bunun çıkarlarına uymadığını düşünen Papa arasındaki çekişmeler anlatılıyor kitapta. Kitabın anlatıcısı Alman bir rahip olan Adso. Ana karakter ise  frensisken olan Baskerwille'li rahip William. 7 günlük bir zaman dilimini kapsayan kitapta, eski bir sorgucu rahip olan William ve çömezi Dom Adso kilisedeki cnayeti çözmek üzere görevlendirilirler.

Aslında konu her ne kadar ilginç olsada beni yordu. Zor bir kitap olduğunu düşünüyorum. O kadar çok isim, tarikat, kavram......Sıklıkla yerleştirilmiş (anlamları olsa da) latince terimler....Sık sık konuyu kaçırıp dönüşler yaptığım bir kitap oldu.Yine de okunmalı bence. Bilgilerin ne kadarı doğrudur bilemiyorum ama günümüzde de din simsarlığı yapanları anımsatan bilgilere sıklıkla rastlıyoruz....

"....Deccal dindarlığın kendisinden doğabilir; tıpkı bir sapkının bir azizden, bir cin çarpmışın bir yalvaçtan doğması gibi. Peygamberlerden kork Adso; gerçek uğruna ölmeye hazır olanlardan da; çünkü onlar genellikle bir çok başka insanı da kendileriyle birlikte ölmeye sürüklerler, bazen kendilerinden önce, bazen de kendilerinin yerine..."


Yorumlar