kış hazırlıkları- fasülye......



Malum her evde hummalı bir kış hazırlığı var şu günlerde. Bizde de farklı değil. Sırası gelen yapılıyor....

Ödemiş'e Sabriye'lerin (abimin eşi) ailesinin evine gittiğimizde Şengül teyze bize fasulye vermişti biraz. Ne lezzetliymiş...Döndüklerinde konusu geçti. Ellerinde çokmuş Nasıl olsa pazardan alacaktım bildiğim-tattığım tazecik fasulyelerden 10 kilo ısmarladım. Dün geldi. Yukarıdaki küçük yardımcımın da destekleriyle ayıklandı bir güzel. Çoğu o koca kazanda domatesle birlikte pişerek dondurucudaki yerini aldı. Bir kısmını da kurutmak için dizdim. Bunu ilk kez deneyeceğim. Salatası yapılıyormuş hiç yemedim. Ortadan ikiye ayrılarak kurutulması daha doğruymuş sanırım. Hoş ben sormamıştım ama Gölcük'de evde asılı duranlara bakmıştım. Sonradan böyle daha iyi kuruduğu bilgisi verildi....

Yorumlar

  1. Kolay gelsin sağlıkla yemek nasip olsun. Bende eylül 10 dan sonra izne ayrılacağım nihayet. Hazırlıklarımı o zamana saklıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Dilek:))) sana da şimdiden kolaylıklar dilerim,,,,,

      Sil
  2. Kolay gelsin. Sana bir tarif vereyim ister misin?
    Kurutulmuş fasulye haşlanır suyu süzülür ve zeytin yağında 5 dk. kavrulur içine rendelenmiş domates ve biraz domates salçası ile bir diş sarımsak eklenir tencerenin kapağı kapatılıp 10dk daha pişirilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Fadiş. Kesinlikle deneyeceğim...Sarımsak-domates güzel olduğuna eminim:)))

      Sil
  3. bayılıyorum bu günlük hallerinize..doğayla hep başbaşa..

    YanıtlaSil
  4. kolay gelsin ne güzeldir kış hazırlıkları güzel günlerde kullanırsınız inşallah sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem keyifli hem yoğun olailiyor bazen. Ben normalde perçe perçe alıp zamana yayardım bu tür işleri. Bu kez birden olunca yordu azıcık. Bakalım bir de şişe domatesimi yapsam rahatlayacağım...

      Sil
  5. Ben fasülyeleri çok az haşlayıp atıyorum dondurucuya. Siz nasıl yapıyorsunuz, domatesle pişirerek demişsiniz? Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bir kez o şekilde yapmıştım ama sonradan çıkartıp pişirme aşamasında sanki hafif bir kokusu oldu gibi geldi sevemedik.
      Ben normal fasulye yemeği yapar gibi yıkayıp ayıklıyorum. Domatesleride aynen yemekli doğruyorum. İkisini yarı kıvamda pişiriyorum. Soğuduktan sonra dondurucuya kaldırıyorum.
      Yaz zamanından hiç farkı olmuyor.....

      Sil
    2. Aslında ben de o şekilde çok sevmiyorum, yazın pişen gibi olmuyor ama başka şekilde de yapılabildiğini bilmiyordum. Yanlış anlamadıysam normal yemeğini yapar gibi (soğan hariç)domates ve fasülyeyi biraz kavurup sonra üstüne az miktarda suyla pişiriyoruz. Bu sene böyle deneyelim,teşekkürler:)

      Sil
    3. Evet doğru soğan koymuyorum kesinlikle. Sadece domates ve fasulye. Aslında domatesi fazla koymuşsam suya da gerek kalmıyor. Kendi sularında az ateşte pişiyor. Ama yarı kıvamda pişiriyorum ki kışın dondurucudan çıkardıktan sonra bir da soğanla yeniden pişeceği için dağılmasın diye.

      Umarım bu şeklini seversin....

      Sil

Yorum Gönder