.:

29 Haziran 2012 Cuma

erik pestili....



Bu yılın erik pestilleri de hazırlar. Bol erikli bir kış bekliyor bizi:))

Erik pestili yaparken geçen yıl netten araştırıp ölçü falan kullanmıştım ama bu yıl özüme döndüm yine. Ölçü mölçü hak getire. Neyse sonuç yüzümü kara çıkartmadı.

Odun ateşinde kaynatılıp suyu çıkartılmış erik posaları bir güzel süzgüden geçirdim önce. İyice çekirdekleri kabukları kalana kadar elimle bastıra bastıra süzdüm. Sonra içine az biraz şeker, ve nişasta (4 litre sıvı alan tencerem tamamen posa ile doluydu. İçine yarım su bardağı nişasta ekledim) ekleyip iyice karıştırdım. Ara ara karıştırarak kaynattım malzememi.

Geçen yıl bezlerin üzerine sermiştim bu harcı ama almak zor olmuştu. bu yıl incecik yağladığım tepsilere yaydım. Üstleri iyice kuruduktan sonra zahmetsiz çevrilebiliyorsa tersini çevirip kuruttum. Az kalan olan yerlere hiç dokunmadım.


Devrim'e göre şekeri az olmuş. Ama bence tam kıvamında. Nihayetinde ekşi erik pestili tüketiyoruz. Ekşimsilik geleekki damağımıza ne tükettiğimizi bilelim dimi ama...
Yorumları Göster:

18 yorum:

  1. Nasıl güzel görünüyorlar offf, pestil yapmak da zor iştir, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana o kadar zor gelmedi açıkcası. Belki de miktarlarla ilgilidir. Salça daha zahmetli gelir bana. Domatesler güzel olursa bu yıl kendi salçamı da yapacağım bakalım...

      Sil
  2. ağzımın suyu aktı bak şimdi...bayılırım pestillere...bende deneyeyim konu komşu erik kayısı getirmeye başladı yine...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de severim benim çocuklar da çok seviyorlar şansıma. Böyle sağlıklı atıştırmalıkları tüketmeleri hoşuma gidiyor. Kayısıyı da denemeli aslında....

      Sil
  3. Harika görünüyor, hiç tatmadım bugüne kadar.
    Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ayşım. Aslında erik pestilini satn alarak ben de yemedim. Dut üzüm pestili satılır ya genelde. Erik çok olunca denemek gerekti:)))

      Sil
  4. Hah, bak bu iyi oldu, japon eriklerimi ne yapacağımı düşünüyordum, becerebilirsem deneyeceğim senin pestili, nişasta mısır nişastası mı buğday nişastası mı?

    YanıtlaSil
  5. bunların japon erik olduğunu bilmiyordum desem:)))Devrim'lerin Urla'daki evinde var tek ağaç. Yerlere sarkıyor meyveleri. Hem suyunu hem marmalatını hem de pestilini yaptım ben. Üçü de iyi oluyor tavsiye ederim...
    Buğday nişastası kullandım...

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık erik pestilini ilkkez duyuyorum
    iyi fikir ama.işte paylaşmanın hazzı burada. yeni bir bilgi yine bir bilgi.

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıl erik çok olunca netten araştırmıştım ben de olabilir mi diye. Öyle çıktı ortaya. Yapan epey kişi varmış...

      Sil
  7. olsa da yesem diyorum başka bir şey demiyorum.Harika:)

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık ne güzel olmuştur afiyetle tüketin canım benim

    YanıtlaSil
  9. ben kayısı ile denemek istiyorum,aslında çok ayıp ama pestil ne yaptım ,ne yedim,nasıl yendiğini bile bilmiyorum,her gün bir şeyler öyreniyorum,ellerine sağılık,görüntü süper.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pestilin ben daha önce dut ve üzümle yapılanını tüketmiştim. Çocuklarım da çok severler. İlla satınlar gibi olmadı benimkisi ama içlerinde katkı varr mı, kullanılan şekerin türü ne gibi sorular kendi pestilimi öne çıkartıyor açıkcası.Kayısıyı ben de düşünüyorum güzel kayısı denk getirirsem...

      Sil