oscar adayı filmler/ Hillbilly Elegy

Oscar 2021'de en iyi yardımcı kadın oyuncu adayı Glenn Close'un oynadığı film
Hillbilly Elegy. Adaylar arasında görene kadar hiç duymamıştım filmi.
James David Vance'ın çok satanlar listesine giren Hillbilly Elegy kitabından uyarlanmış bir film.

Kentucky'deki geniş aile evindeki yaz sonu vedalaşmasıyla başlayan film evin küçük oğlunun gözünden anlatılıyor. Çok küçük yaşta hamile kaldığı için evinden ayrılmak zorunda kalmış büyükanne, yine erken yaşta çocuğu olan aynı zamanda uyuşturu sorunları bulunan anne, ve annelerinin zaman zaman şiddetine maruz kalan 2 çocuk. Üç nesli gördüğümüz bir aile hikayesi aslında.

 

Filmi seyrettikten sonra adının anlamını merak ettim. Netten araştırırken bu siteye denk geldim. Filmin açılışında gördüğümüş ağaçlık bölgenin Apalaş (Appalachia)olduğu belirtiliyor yazıda. Sitede bölgede yaşanan çevre katliamı, bölge halkanın yaşadıklarının filme katılmaması eleştirilmiş. Bölgeyi merak ettim bu yazıyı okuyunca, bir rahat zamanda araştıracağım. Epey bir bakındıktan sonra Hillbilly Elegy'nin çiftçiye ağıt gibi bir anlamı olabileceği sonucuna vardım ki çok emin değilim.elengy-ağıt anlamına geliyor. Hillbilly (tureng'e göre) çiftçi, dağda yaşayan adam, kıro gibi anlamları var.


Sonuç olarak film basında oldukça fazla eliştirilmiş, kötü eleştirilmiş. Ben o kadar da kötü bulmadım ama eh işte modundaydı.
 

Yorumlar

  1. Filmi ben de şimdi yazdım Saadet. Yazıyı yazıp bitirdikten sonra okuma paneline indiğimde senin yazınla karşılaştım. Ne şahane bir tesadüf olmuş :)

    Film benim için de biraz sıkıntılıydı. Beklentiyle başına oturmamdan kaynaklı diye düşündüm ben de... Umduğumu bulamadım açıkçası

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben beklentiyle oturmadım açıkcası. Dediğim gibi duymamıştım. Bu oscar filmleri serisinde konulara da çok bakmadan seyrettim hep.

      Sil
  2. Merak ettim bazen kötü denilen bir film insanların hayatına dokunabiliyor... Tavsiye için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Az puan almış filmlere sevdiğim olmuştur. Film işi zevk işi sonuçta.

      Sil
  3. Filmi hiç duymamıştım. Ama farklı nesilleri bir arada görmeyi severim genelde filmlerde. Farklar çok gzel ortaya çıkıyor. Ama eleştiriler etkiledi biraz beni. İzlemek istemedim pek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oscar filmlerini seyrederken yorumlara hiç bakmadım. Olabildiğince seyretmek amacım çünkü. Ama bazen beni de etkiler kötü yorumlar. Hoş son karar benim:))

      Sil
  4. olsun, close ve amy iyidir :) amy biriciklerden, close de zaten streep gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Amy ismini görünce artık ben de bir sıcak bakıyorum filme:)))

      Sil
  5. Az önce Oytunla Hayat blogunda rastladım bu filme. O da oyunculukları beğenmemiş. Konusu iyi, eh işte modu zaman geçirmek için güzel:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen filmi seyrederken çekilen ortamı, dönemi de bilmek gerekiyor sanki. Seyrettikten sonra okuduğum yazılarda bu film için de bunu hissettim. Konu iyi evet, ama vurucu olamamış işte

      Sil
  6. Bugün izleyeceğim filmi. Glen Close' un oyunculuğu nasıldı sizin görüşünüzle.. merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Glen Close iyiydi ama bana göre oscar alacak kadar değil. Hoş o kadar iyi bir film izleyicisi miyim o da tartışılır.

      Sil

Yorum Gönder