İncirsel faaliyetler


Sağım, solum, önüm, arkam incir. Resmen bizde durum buydu geçen günlerde. Bahçede 4 kez incir kaynattık. Bunun üçü reçel, biri pestil oldu. Artık ağaç iyice azaldı. Belki bir kez daha pestil olur kalanlardan.

Hala bahçede odun ateşinde bu işleri yapabilen şanslılardanız. Hem lezzet hem bütçe açısından şans tabiki.


Reçel klasik zaten. Çok kişi yapıyordur sanırım. Pestil ise bizim bir marketten aldığımız incir döneri ile aklımıza düşmüştü yılar önce. (üşeniyorum geriye dönük fotolarda ilk kaç yılında yaptığımız vardır ya)  Döner kalındı tabiki biz onu yapamayız. Ama pestil oldu.

Miktar vermem mümkün değil. Oldukça büyük bir tenceremiz var, onunla yapıyoruz. 10 litre rahat alıyordur. İncirleri iyice yıkayıp dilimliyoruz. Kabuğu ile yapıyoruz biz. Kıvam alana kadar kaynatıyoruz. Şeker, nişasta yok. Sadece incir. Yeterli kaynadığını düşündüğümüzde rondodan geçiriyoruz. Temiz örtü ya da yağlı kağıtlarla güneşte kurutuyoruz.


Bu incelikte 2 günde rahat kurudu. Biraz daha kalın yapmayı planlıyordum. Kaynatma işi uzun sürünce karanlığa kaldık, iyi ayarlayamamışım. Kuruturken içine kuruyemiş falan da konulabilir ama incirin taneleri var diye yapmıyoruz biz.


Bir de kuruttuklarımız var. Kimi dalında kurumaya başlıyor. Yine güneşte ızgara üstünde çevirerek kurutuyorum. Birkaç yıldır kuru incir almamız gerekmedi.


 Reçellerimiz. Bir kısmı eşe dosta gidecek....


Bu kadar uğraşmaya ben neredeyse hiç incir reçeli yemem. Tazeyken bu yıl toplasanız 10 tane yememişimdir. Ki bizimki bardacık güzeldir. Kurusunu da bağırsaklarım eror verince iyiymiş diyorlar diye...yazık bana yani. Hep bu erkeklerin tatlı sevdası yüzünden.

İşler bitti mi hayır. Hafta sonu keçi boynuzu ve üzüm pekmezi kaynattık. Fotoğraflayayım onları da paylaşırım.

Yorumlar

  1. amaniin şimdi incir ve üzüm zamanıııı de miii. bahçede bunlarla uğraşmak ne mutluluk olmalı yaa. hiç bahçem olmadığı için hiç görmedim yanii. pestil böyle mi yapılıyomuş. ah yaaa şöyle deniz kenarı bir ormanda yaşasak. çevrede incir üzüm zeytin ceviz filan olsa :) atlar olsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncirler bitiyor artık. Zatn bu yıl azdı sanki. Pazarlarda da az gördüm ben. Pestili yaparken nişasta ve şeker ekleyen çok. Belki bazı meyvelerde gerekiyordur da bilemiyorum. Bizde amaç sağlıklı atıştırmalık olunca böyle denedik oldu. Ormanları da yaktılar be deep. Kaç gündür tepemizde helikopterler, duman...

      Sil
  2. İncir en sevdiğim meyvelerden biridir en çok tazesini severim ama diğerleri de olur. Pestil muhteşem görünüyor. Elinize sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimki neden bilmem. Genelde tatlı meyve sevmem aslında. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Pestili sevmem ama incir reçeli güzel olur😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pestilde şeker yok o iyi. Ben reçel yemem. Azıcık ayva olursa belki.

      Sil
  4. Bizimki de netten araştırarak, doğaçlama. Piyasadan aldıklarımızda ne olduğunu bilememek bir de. İlla ki çok kaliteli olanları vardır o zaman da fiyat uçuyor.

    YanıtlaSil
  5. Bazı işler odun ateşinde koca koca kazanlarda çalışmak daha avantajlı. Ben konserve yaparken tencerelerle oyun oynadım resmen..:) Olacaktı ki koca bir kazan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın çok büyük avantaj. Bunu şmdilik kullanıyoruz bakalım. Ve mutfak da batmıyor. Daha geniş yerlerde çalışıyorsun.

      Sil

Yorum Gönder