Ağaç Ev Sohbetleri 162


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusu  deeptone'dan geldi. 

"Kitap okurken kitaba notlar alır mısınız? Satırların altını çizer misiniz? Nasıl çizersiniz? Kitaplarınızı kaplar mısınız? Nasıl kaplarsınız?

 Kitabın üstüne hiç not almam, altını çizmem. Ne yalan söyleyeyim çizene de kızarım kitabı kirletmiş diye. Hatta yerim belli olsun diye kenarını kıvıranlara da sinir olurum, sayfaları zayıflatıyorlar, bir zaman sonra yırtılabilir. 

Kütüphaneden kitap alıp okuduğumu sık sık yazıyorum. Oradan aldığım kitaplarda altı çizili sayfalar oluyor. İster istemez gözüm oraya kayıyor. Belki benim önemsemeyeceğim bir cümle, bilmiyorum. Ama insanın okurken dikkatini dağıtıyor. Bizim evde de kitaba not alan kimse yok. Sanırım deniz de benim kadar sert olur bu konuda. Pek kızan kitabı kinlendi mi alınan yere konmadı mı....

Kitap kaplama huyum da yok. Eşimin eski kitapları içinde kaplanmışlar var. Bildiğin naylonla kaplamış o. Ya da gazete kağıtları ile. Kaplamak değil ama kitapları tozdan nasıl korumak gerektiğini merak ediyorum ben. Kitaplık olayını severim, kitaplarımı ilgi alanlarına göre dizmeyi, arada onlara bakmayı, karıştırmayı. Malesef oturduğum yer aşırı tozlu ve kitaplar da haliyle toz oluyor. Devrim'in çözümü kolilemek. Bu konuda bilgisi olann var mı acaba?

Yorumlar

  1. Sizi sinir edecek kişilerden biriyim:) Kitap okurken kaldığım yerin köşesini kıvırmak gibi bir huyum olduğunu saklamayacağım. Elbette bu kütüphaneden alacağım kitaplar için geçerli değil. Altını çizip not almam ama:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kıvıran da çizen de epey var. Yani bu bir alışkanlık, tarz. Sonuçta kişi nasıl seviyorsa aslında.

      Sil
  2. Ayıracı almamışsam çok minik bir üçgen üst taraftan katlardım , sonra düzeltirdim, bırakmazdım öyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etrafta ne bulmuşsam onu sıkışırırım kitabın arasına, dışarıaysam ille çantamda bir çer çöp vardır.

      Sil
  3. Eyvavaaakkkk :) Oklavayla döversiniz o zaman beni siz ben karalar çizerim hep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla belli olmaz. Ya da bir kez verdikten sonra bir daha kitap vermeyebilirim:))))

      Sil
    2. Sizden bir kitap hediyesi alırsam kesinlikle orjinal şeklinde bırakıcam :))

      Sil
  4. Çocukluğumdan kalma kitaplarım var ve sayfalarının koyu sarı bir renk aldığını, karardığını görmek beni üzüyor. Aklıma bir dönem kitapları havası alınmış naylonlarda korumak gelmişti ama hiç uygulamadım. Tozdan, nemden kesinlikle korur bu yöntem ama sararmayı engeller mi emin olamamıştım. Koli mantıklı, merak edilen bir kitabı içinden çıkarma işlemi de kolay olur hem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke olduğu gibi raflara dizip korumanın bir yöntemi olsa.

      Sil
  5. peki kitaplarda sevdiğin yerleri, cümleleri ne yapıyorsun, defterlere mi yazıyorsun, sayfa noları ile? kitapları korumanın yolları var, tozdan ve böceklerden korumak için öncelikle cam bölmeler yaptırcan sonra da çeşitli temizlik ve böcek öldürme yöntemleri var kitapları korumak için, sayfaları yani. kapağı korumak için en iyi yöntem asetat kap :) araştırma yapabilirsin kitap koruması için :) bir de kağıt ev adlı kitabı okusana :) roman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında minik minik kağıtlar koyuyorum sayfalara. Güya sonra gidip onları not edeceğim. Tembel ben unutuyorum ya da ihmal ediyorum. Sonra da bir güzel o sevdiğim alıntı hangi kitapta düşünüp duruyorum.

      Sil
  6. Daha çok eğitici kitaplarda sürekli not alarak çiziyorum. Ama roman tipi kitaplarda uğraşmıyorum.

    YanıtlaSil
  7. Eğer kütüphaneden alınmışsa ya da ödünç bir kitapsa bence de çizilmemeli ya da katlanmamalı. Ama onun dışında herkesin kendi alışkanlığı farklı. Genelde ben de kitaplara not almam, çok nadir hoşuma giden sözlerin altını çizerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim evde altını çizen ya da yazan yok. Denk geldiklerim hep kütüphaneden. Hatta küçük oğlum sayfayı açıp ters koyunca bile uyarır.

      Sil
  8. Toz konusunda bir çözüm varsa ben de öğrenmek isterim, tek tek kitapların tozunu almak çok zor oluyor:( ben de kitapların kenarını kıvırangillerdenim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tektek almak zor ve ne kadar iyi temizlendiği şüpheli.

      Sil
  9. Kitap sayfalarının kıvırılmasına ben de çok kızarım ama kitap bana aitse. Diğerleri nasıl okuyorsa okusun :)
    Kitaplık tozları gerçekten çekilmez hal alıyor ama düzgün bir çözümünün olacağını sanmıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkasına ben de karışmam. İnsanları bir tarzı, anlama biçimleri var. Ben ders kitaplarımı da genelde temiz tutardım, deftere not alırdım

      Sil
  10. Giderek azınlıkta kalıyorum sanki:))))

    YanıtlaSil

Yorum Gönder