Ağaç Ev Sohbetleri 148


 Ağaç Ev Sohbetleri'nin bu haftaki konusunu Blogdedektifi belirledi.

"Önyargı yapar mısın? Önyargı yapanlara karşı yaklaşımın nasıl?"

Sıfır önyargısız biri değilim. Zaman zaman belli öğrenmişliklerin etkisiyle önyargılı, çekimser davrandığım kişiler olur. Ama ciddi anlamda önyargılarım olduğu da söylenemez. İnsanları dili, dini, ırkı, düşünceleri için kesinlikle yargılamam bir kere. Kişi nasıl olmak istiyorsa öyle olur, nasıl düşünecekse düşünür. İşin içine çirkin davranış, şiddet girmedikten sonra....

Mesela gittiğin bir yer de ya da tanıştığın kişi sana hemen "nerelisin?" diye sorar. Fena halde saçma gelir bana bu soru. Oralı buralı ne farkeder ki. Eşim Yozgatlı. Arkadaşlık zamanlarında benim bazı arkadaşlarım "Aaaa Yozgatlı mı? Suratlar düşer falan" Sonra Alevi olduğunu öğrenen bir arkadaşım "ben asla Alevi biriyle evlenmem" dedi. ne alaka. İnsan olsun yeter yani. Birini sevdin, beyendin önce bakacan kütüğüne bakalın nereli? Kriterlerime uyuyor mu? Saçma.

Şu an Türkiye'de bu önyargı fena halde körükleniyor malesef. LGBT, Kürt  ciddi bir lince uğruyorlar. İnsanlar düşünmeden anlamsızca şiddet uyguluyor ya da uygulanan şiddeti onaylıyor. Bu konuda yazacak çok şey var da hadi dallandırmıyayım konuyu...

Sevmem önyargılı insanları. Mümkün olduğunca uzak dururum. Bir biçimde hayatımda olmaları gerekiyorsa eh işte öylesine bir ilişkim olur. Akraba, arkadaş sosyal medyada arkadaş listemten çıkardığım çok olmuştur. Ya da hiç eklemem. 




Yorumlar

  1. Yazınızı keyifle okudum. Bu nerelisin sorusuna aynen bende katılıyorum. :) Adamına göre muamele yapıyor bazı yerler. Hatta bir yerde Bursa'lılar giremez diye yazmışlardı nerede olduğunu pek hatırlamıyorum. Yazı için teşekkür ederim. :) Arada benim bloğa çaya beklerim kahve de olur. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bursalılar giremez nasıl işmiş öyleb Adamın derdi vardı sanırım o şehirle.

      Sil
  2. aşar ülkemiz de zamanla birgün bu ayrımcılıkları :)

    YanıtlaSil
  3. "İnsanları dili, dini, ırkı, düşünceleri için kesinlikle yargılamam bir kere. Kişi nasıl olmak istiyorsa öyle olur, nasıl düşünecekse düşünür. İşin içine çirkin davranış, şiddet girmedikten sonra...."
    Bu sözlerin altına imzamı atıyorum. Alevi, Kürt, Türk, siyah, beyaz hiçbirinin birbirine karşı üstünlüğünü asla kabul edemem. Yalnız nerelisin sorusunu sorarım ben, aklıma olumsuz anlamda bir şey gelmez. Sözgelimi yeni tanıştığım insan Giritliyim derse ilişki daha sıcak bir hal alır. Eşim Selanik göçmeniyim diyen birine daha çok güvenir nedense. Ancak dün tanıştığım biri Ardahanlıyım dediğinde aklımdan zerre kadar bir olumsuzluk geçmedi. Bir insanın Kürt ya da Alevi olması ne eksikliktir ne de fazlalık. Maalesef milli ve dini duygularla önyargılar derinleştiriliyor, ayrımcılık körükleniyor. Ve ben buna isyan ediyorum. Ayrıca Alevi bir insanı eş olarak seçmeniz benim nazarımda sizi daha yükseklere taşıdı. Birincisi her iki taraftan baskıları göze alıp karar vermeniz takdire şayan. İkincisi Aleviler toplumumuzun en saygın, en kültürlü ve en hümanist insanları, bağnazlıkları yok, hepsi iyi ahlâk sahibi. Tanıdıklarım ve yanımda çalışan insanlar arasında Alevilerden en küçük bir yanlış hareket görmedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla eşimin Aleviliği ne kadar gündeme geldi anımsamıyorum bile. Benim için gündem bile olamaz bu konu. Hatta benim ev sahibim (eşimle tanışmadan önce) Aleviydi. O hep "seni bizden birine alacağız"derdi esprisine. Tamamen farklı bir ortamda eşimle tanıştım. Benim konudan bahsetmemin nedeni arkadaşımın tepkisiydi. Şaşırmıştım. Bir insanın bu denli önyargılı ve ayrımcı olabildiğine ilk kez denk geldim belki de bilmiyorum.

      Sil
  4. Taşındım yavaş yavaş yerleşmekteyim,yarın internetim kurulursa yazıcam , konu süpermiş,insana insan diye bakmak lazım dediğin gibi, sanırım bu dediğin kültür seviyesiyle doğru orantılı olarak değişim gösteriyor ülkemizde.

    YanıtlaSil
  5. Önyargılı yaklaşılan ne çok konu ne çok alan var. Her ülkenin farklı kalıpları var. Amerikadaki zenci ayrımcılığı mesela. Günlük yaşantı da çok sık karşımıza çıkıyor. İletişime girer girmez hissediliyor. Hiç kalabalığa karışmamak lazım bu hayatta...

    YanıtlaSil
  6. Bu konuda ben de senin gibi düşünüyorum. Geçmişten gelen bazı önyargılarımız varsa da bunları da kendimde yok etmeye çalışıyorum. Büyük ölçüde başardım sanırım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder