Sevginin rengi neden kırmızı?


Bugün hatta geçen haftalardan beri her yer kırmızı. Kırmızı balonlar, kırmızı çamaşırlar, kırmızı çiçekler, kıyafetler...hediyeler bugün kırmızı belki de paketleri bile kalpli kalpli..
Merak ya bu neden sevginin rengi kırmızı? Googla amcaya sordum bir dünya görüş geldi.


Yapılan araştırmalar, bize sıcaklığı, ateşi anımsatan renklerin daha dikkat çekici olduğu göstermiş. Aslında turuncu da oldukça sıcak bir renk ama aşk için kullanılanlar pembe ve kırmızı...




Çoğu yaz meyvesi de kırmızı ve tonlarında aslında; kiraz, böğürtlen, vişne, çilek, elma, nar, frambuaz, yaban mersini, elma, üzüm, domates, şeftali, erik...


Şuradaki yazıda okuduğum bilgiler de oldukça ilginç aslında. Olimpiyat oyunları boyunca yapılan gözlemlerde kırmızı forma giyenlerin mavi formaya kıyasla kazanma şanslarında yüzde 5 artış sergilediği kaydedilmiş. Kanın yüzeye yakın pompalanması sonucu deride ortaya çıkan kırmızımsı renk birçok primat açısından hakimiyet simgesiymiş.


2004 yılında Durham Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, kırmızı giyen kadın ve erkeklerin çok daha çekici olarak değerlendirildiği görülmüş.


Ben de kırmızı severlerdenim. Goolada araştırma yaparken nedenini merak etmedim değil. Güzel renk işte...

Yorumlar