Olimpiyat

 Koca yaz bitti. Ben blogda rölantiye geçmiş gibiyim. Artık canlansam iyi olacak sanki. Hem hobilere başlamalı hem de paylaşmaya. Yaz boyu epey tarla işleri oldu. Tamirat falan vardı orda. Bir de bol bol kitap okuduk. Evde çocuklarla mıy mıy dinlendik, arada denize gittik (o kısmı iyiydi tabiki)

Olimpiyat okuduğum en keyifli kitaplardan biri diyebilirim. Ben kitabı epey bir zaman önce almıştım aslında. Bekliyordu garibim okunmayı. Nedense aldım da sonradan "sıkıcıdır" bu kitap diye raflarda bıraktım gitti. Okuma Şenliği için kitap ararken "okuyayım bari" diye başladım. Benim sıkıcı kitap komedi çıktı resmen...

Kitap ilk olimpiyatları anlatıyor bir yerde.  Arkeologlara göre, ilk oyunlar M.Ö. 8. yüzylda düzenlenmiş ve ilk koşu yarışını Elisli Coroebus kazanmıştır. Ancak Coroebus'un gerçekten yaşayıp yaşamadığına, ilk Olimpiyat'ın M.Ö. 776'da yapılıp yapılmadığına ilişkin kesin bir kanıt bulunmuyor. Tek kanıt, oyunlardan dokuz yüz yıl sonra Pausanias adında biri tarafından kaleme alınmış, oyunlarda uyulacak kuralları sıralayan bir talimatnamedir.
Yazar, biraz tarihi bilgilerden biraz kendi hayal gücü ile eğlenceli bir kitap çıkarmış ortaya. Kral Leon, Cratus, Cleander...tarihin sayfalarından çıkıp tatlı bir yolculuğa çıkartıyor insanı.

O zamanlar oyunlar (olimpiyat denmiyormuş) ancak biri ölünce yapılırmış. Kral Leon'un silik oğlunu güçlü göstermek için ne yapacaklarını düşünürken birisi ölmeden düzenlenecek oyun hazırlamaya karar veriyorlar. Ama buna bir kılıf lazım. Sonra oyuncu nereden bulunacak? Yürüyerek ya da katırlarla aylarca süren yolculuklarla oyuncu arayışına çıkılıyor. İlk olimpiyatları düzenleme yolunda yaşanan komik olaylar var kitapta bol bol...
Bir de bu hikayenin anlatıldığı tüccar var ki o da süper.

Yorumlar