Nazi ve Berber


Max, Hitler iktidara gelmeden önce doğmuş ve babasının kim olduğunu bilememektedir. Bunun için beş aday vardır. "Babamın kim olduğunu kesin olarak söyleyemem, ama şu beş kişiden biri olmalı… Beş babamın da soy ağaçlarını dikkatle incelettim ve sizi temin ederim ki bu beşinin de âri soyu hiç kuşku götürmeyecek biçimde saptandı…"

Max'ın en iyi arkadaşı ise tam bir Yahudi olan Itzig Finkelstein. Savaş başlayana kadar birlikte büyüdüler, birlikte çalıştılar. Hitler'in ortaya çıkışı ve savaşın başlaması ile Max'ın hikayesi başlıyor. Önce SS'lere katılıyor, kitle katili oluyor. Sonra kimlik değiştirip Yahudi Itzig Finkelstein.....

Çok sert bir dili var kitabın. Bazen sert üslup, rahatsız edici olabiliyor ama burada çok güzel kullanılmış bence. Kitabı 3 günde bitirdim ve bitmesine üzüldüm. Film tadında bir kitap diyebilirim. Konusu hakkında çok ayrıntı vermek istemiyorum ama insanı ters köşeye yatırıyor diyebilirim.

Netten biraz araştırdım kitabı. Amerika, İtalya, İngiltere ve Fransa’daki başarısından yedi yıl sonra Almanya'da basılabilmiş.  Bu arada kitabın yazarı Edgar Hilsenrath, bir dönem Ukrayna  sınırları içindeki toplama kampında bulunmuş bir Yahudi. 

Yorumlar