İzmir Agora


Bir günlük hobi arasından sonra İzmir gezimizin karelerini paylaşmaya devam....Gezilen yerler ve ayrıntılar karışmasın diye böldüm gezi yazımı. O kadar çok fotoğraf çekmişim ki...Bir kısmını paylaşıyorum...Agora'nın gözyüzü ile bu görüntüsü ayrı bir güzel mesela....


Büyük oğlum Ada....Yıllarca kedi-köpek alerjisi yüzünden hayvanları uzak tuttuk hep. Şimdi alerjisi duyarlılık düzeine indiği için  gördüğü yerde sevmeye gidiyor bu küçük dostlarını:))


Yukarıdaki karede agoranın tepeden bir görüntüsü. Bunun aşağısına inilebiliyor.



İzmir'in Namazgâh semtinde bulunan agora, Roma Döneminden (M.S. 2. yüzyıl) kalma ve Hippodamos şehir planına göre merkeze yakın yerde üç kat halinde inşa edilmiş. İzmir agorasının İon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanı olduğu söyleniyor. 1932-1941 yılları arasında Rudolf Naumann, Prof. F. Miltner ve İzmir Efes müzeleri müdürü Selahattin Kantar tarafından yapılan ilk dönem kazılarla agoranın büyük bir bölümü ortaya çıkarılmış.1996 yılında kazı çalışmaları yeniden başlamış. Şimdi burası gezilebiliyor. 5 lira gibi çok ucuz bir fiyatı var üstelik.


Bodrum katı olarak tabir edilen yer...


Osmanlı mezarlığı....


Bu oldukça espirili bir kare aslında. Bağ-Bahçe Tanrısı'nın köşesi burası. Burada görülen irili ufaklı taşlar ise erkek cinsel organını temsil ediyormuş.


Agorada çok sayıda köpek vardı. Biz aşağıda gezerken bir tanesi böyle güneşleniyordu tepemizde...


Yorumlar