Kış hazırlıkları; Tarhana, salça, turşu



Bu yıl kış hazırlıklarında pek hamaratım. Ne gerekiyorsa neredeyse bitirdim. Gözümü en çok korkutan tarhanaydı o da bu sabah itibariyle bitti resmen...
Tarhananın hamurunu annem hazırladı. Bu yıl başında bekledim nasılmış öğrendim. Hamurunda 2 kilo kese yoğurdu, 2 kilo kırmızı biber, 2 kilo domates, 2 kilo soğan ve aldığı kadar un var.
Domates, kırmızı biber, soğan doğranıp iyice pişiriliyor sonra şu ayaklı rondoları tencereye daldırıp bir güzel hallediliyor. Bu harç biraz soğuyunca içine yoğurt, az tuz, aldığı kadar un ekleniyor. Biraz cıvık bir hamur kıvamına geliyor. (ilk kare)
8-10 gün kadar kovada mayalandırdık bu harcı. Her gün karıştırıldı tabiki. Daha sonra bir çarşaf üzerine un serpip üzerine kaşıkla tarhanayı (2. kare) öbek öbek koyun. Üstü kuruyunca alt üst yapın. Zamanla 3. karedeki hale geliyor. Arada mıncıklaya mıncıklaya, rondaya girer hale getirin. Ben tam taş gibi kurutmadan rondodan geçirdim. Salı sabahı sermiştim dün rondo aşamasına geldi.
 

Tarhanamı süt eleği ile eledim. Kimi yukarıdaki gibi un halini aldı. Hepsini öyle yapamadım malesef. Rondo anca bu kadar küçülttü. Hoş irileri de çok iri değil...
5-6 pişirimlik de dondurucuya taze olarak attım. Ekşimsi bir tadı oluyor taze tarhananın biz seviyoruz...

5 yıldır falan hazır takılıyordum bu yıl salçamı da kendim yaptım. Biraz az gibi ya şişe domateslerim bol bol nasıl olsa. Salçayı da eski usul yapıyorum ben. Kovalara doğrayıp az tuzlayıp çürütüyorum. Sonra süzgüden elle geçirerek posasını çıkartıyorum. Tespilere döküp güneşte kurutuyorum.

Bir de ilk kez salatalık turşusu olayına girdim ki nasıl olacak bilmiyorum. Fi tarihinde denemiş becerememiştim. Nasıl olsa Devrim'den başkası yemiyor diye de bir daha yapmamıştım:)))  Netten bakarak yaptım. 3 kilo salatalığım vardı. Yıkayıp uçları acızık kestim. En alta dilim limon, aralara sarımsak yerleştirerek salatalıkları kaba sıkı sıkı yerleştirdim. 3 su bardağı sirke, az tuz ve limon tuzu ekledim. Üzerini de sıcak su ile tamamladım. Sonuç bilemiyorum...

Yorumlar