çilekli dondurma...



Kabul havalar şu günlerde yeniden bozdu. Hoş burada hala sıcak bir hava var, basık-kötü...Ama sabah haberlerde Kars'a dolu yağdığını görünce dumur olduk resmen. Avrupa'ya da dün kar yağmış. Doğa ciddi ciddi SOS veriyor...

Neyse konuyu dağıttım sanki. Dondurma mevsimini açmayan yoktur sanırım. Hoş bizim evde hiç kapanmıyor o ayrı mesele...Marketlerden de dondurma alıyorum ama ben yeniden ev yapımı dondurlamalara başladım. Bu kez çilekli dondurma. Geçen yıl denememiştim bunu. Malum şu renk veren böceğimiz çıktı ya pembemsi şeyleri almayı bıraktık. O zaman biz de evde kendimiz yaparız dedik.

Dondurmanın malzemesi basit. 1 kilo süte 1 çorba kaşığı salep. bir su bardağından az eksik şeker, çilek, damla çikolata...

Sütü, salebi ve şekeri tencerede karıştıra karıştıra kaynattım önce. bir süre kaynadı sonra altını kapattım. İçine dondodan geçirdiğim çilekleri ekledim. Bu arada ben dondurma için kutu süt değil, direk inekten gelen açık-yağlı sütü kullanıyorum.

Geçen yıl yaparken dondurucuya satın dondurma kapları ile koymuştum. Bu kez çelik tencere ile koydum ki çeliğin soğukluğu belki farkeder diye. Bazen 1 saatte, bazen yarım saatte bir çıkartıp karıştırdım. Ara karıştırmalardan birinde damla çikolata ekledim. İlk başta erir diye eklemek istemedim. Yukarıda bir ara karıştırma fotosu var. İlk önce üstü-kenarı buz tutuyor ortası sıvı oluyor. Karıştıramayana kadar devam ettim.

Oğluşlar afiyetle tüketiyorlar. İlk fotoğraflardaki çilekler bahçemden. 2 kök çileğim vardı. Tadı bile pazardakilerden o kadar faklı ki..

Yorumlar

  1. Harikasın şeker valla aklıma getirdin şimdi bende denemeliyim hemeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeen. Afiyetle ve tabii ki de ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dene bence de çok güzel oluyor. Hem de katkısız...

      Sil
  2. ellerine sağlık! bende çok dondurma tüketenlerdenim yapsam dolaba koysam çok sağlıklı olacak ama acaba becerebilirmiyim diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsın tabiki. Ama satınların kıvamını bekleme. Ben geçen yıl da denedim epey olmadı onlar gibi. Ama onlarda kıvam arrttırıcılar falan var. Bir de renk tabiki. Renklendirici koymadığımdan doğal oluyor. Tadı ise güzel. Melesa limonlu dondurmayı zerdeçalle renklendirmiştim ben.

      Sil
  3. Bende ödülün vaaaaaar

    YanıtlaSil
  4. oh afiyetler olsun canım
    eskiden büyükannemde evde yapardı anında biterdi donmasını bile bekliyemezdik......

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimkiler de beklemediler. Gelip gidip aşama aşama tadına baktılar:))

      Sil
  5. güzel ya bende yapsam bu kolaya benziyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yaptığım haliyle kolay. Başka bir püfü varsa bilemiyorum. Bir de yumurtalı tarifler vardı ama onlar bana cazip gelmedi açıkcası. Bu hem sade hem lezzetli...

      Sil
  6. bir ara ben de deneyeceğim evde hiç yapmadım.
    ellerine sağlık canım afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  7. harıka gorunuyor olssa dayesem ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder