Daha ne kadar suyumuz kaldı?????


Bugün Dünya Su Günü. 

TEMA verilerine göre dünyadaki su miktarı 1,4 milyar kilometreküp. Bu miktarın yüzde 96,5’ini okyanuslar ve denizlerde tuzlu su, yüzde 3,5’i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunuyor.

Tatlı suların yüzde 1,74’ü kutuplarda karasal buzullara bağlı. Yani kullanamıyoruz.

Dünya yüzeyindeki suların yüzde 1,76’sı insan kullanımına uygun. 

Ülkemizde kişi başına yılda bin 430 metreküp su düşmekte. Sularımızın yüzde 75’i tarım sektöründe, yüzde 11’i endüstride, yüzde 14’ü evlerde kullanılmakta. 

Dünyada 1.2 milyar insan temiz suya ulaşamazken 5 milyon insan içme sularına atık su karışmasından dolayı hayatını kaybediyor.

ABD’de kişi başına düşen günlük su miktarı 575 litre iken Avrupa’da bu rakam  200–300 litreye kadar iniyor. Kalkınmakta olan ülkelerde ise kişi başına düşen minimum su miktarı olan 20 litreye bile ulaşamıyor.

ABD Müşterek Kuvvetler Komutanlığı’nın yayımladığı “Müşterek Faaliyet Ortamı 2010” başlıklı rapor da Türkiye için tehlike çanlarının çaldığını ilan ediyor. Raporda, temiz su kaynağı kıtlığının artmasıyla ilgili tahminlere göre, kirlenme ve nüfus artışı ile birlikte 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ını oluşturacak 3 milyar kişi temiz suya muhtaç kalacak.

fotoğraf buradan alıntı

Yorumlar

  1. Ben bu yazıyı görmedim, okumadııııııııım. Brrrrr bunu düşünmek bile istemiyorum. Susuzluk. Evde her zaman kendime düşen kadarını yerine getirmeye çalışmaktayım.

    YanıtlaSil
  2. Susuzluk kapımızda ama Dilek. Kaynakları o kadar kötü kullanıyoruz ki...
    Biz de yapıyoruz birşeyler. Mesela bizim mutfak lavabosu ikili. Biri hatta biri bahçeye gidiyor. Çoğunlukla da bahçeye giden tarafı kullanıyorum. Çamaşır, bulaşık makinaları da bahçeye gidiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder